varasienresa.blogg.se

Dagen som hade allt

Kategori: Allmänt

Hej!

Nu har vi kommit tillbaka till hotellrummet efter en dag som bjudit på det mesta. Shopping, kafé-häng, museum-besök samt kulturella platser har avverkats och vi känner oss extremt nöjda och trötta efter ytterligare en dag i Vietnams huvudstad.

Dagen började med att vi körde en sovmorgon (09:30). Därefter käkade vi frukost på hotellet och begav oss vidare till ett kafé som ligger vid den supermysiga sjön Hoán Kiém Lake. Här satte vi oss för att dricka kaffe och läsa lite. Vi hade tidigare beslutade oss för att inte hetsa runt i staden utan istället ta det lite lugnt och få insupa den härliga känslan att bara vara i en så vacker men hektisk stad som Hanoi. Efter drygt en och en halv timme på kaféet begav vi oss vidare på Hanois gator på jakt efter St. Joseph's Cathedral som enbart låg ett stenkast från det kaféet vi tidigare suttit vid. En mycket mäktig och vacker katedral i nygotisk stil. Tyvärr var det stängt för stunden, så det blev inget besök inne i själva katedralen, men det räckte att få se dess skönhet utifrån.

Dagen gick sedan vidare till det gamla fängelset Hoa Lo, eller Hanoi Hilton som det skämtsamt kallades för av de amerikanska piloterna som satt tillfånga här under vietnamkriget. Fängelset var från början ett politiskt fängelse under den franska kolonialtiden. Här fängslades tusentals människor som hade valt att ta upp kampen om ett fritt Vietnam. Alltifrån dödsdömda fångar till mammor med sina barn huserades i fängelset som antagligen var en fruktansvärd plats att befinna sig på under denna tid. Vidare fick man även beskrivet för sig om hur väl omhändertagna de amerikanska piloterna blev i jämförelse med de vietnamesiska fångarna under fransmännens styre.

Något som tydligt märks när vietnamesernas berättar om deras historia är hur dem själva gör sig till hjältar och alla andra till barbarer. Detta går även att dra paralleller till hur kommunistiska Sovjetunionen valde att berätta sin historia. En liten häftig notis är att den amerikanske senatorn John McCain satt inspärrad i fängelset under vietnamkriget, eller förlåt amerikanska kriget om du frågar vietnameserna.

Efter ett mycket intressant besök på Hoa Lo, valde vi att ta en taxi till köpcentrumet "Vincom Tower" detta var tyvärr inte mycket att hänga i julgranen i jämförelse med det enorma stället vi besökte under gårdagen, men det hade sin charm ändå.

Det bästa sättet att uppleva städerna på är till fots. Så därför beslutade oss att gå de ca fem kilometerna tillbaka till hotellet. Och tur var ju det, vi stötte nämligen på två extremt grymma butiker som resulterade i att jag köpte 3 snygga skjortor för 369 kr och Linnea en kofta för 143,5.

Grymt nöjda efter dagen beslutade vi oss för att ta en fika och spela lite kort, vilket Linnea vann med 5-4 (fusk). Nu ska vi snart sticka ut och äta!


Ha det bäst!

Eric

 

Här i trånga celler satt de dödsdömda intagna i Hoa Lo-fängelset. Några avrättades med pistolskott, men man kunde även läsa om fall där de dömda föll offer för döden i en fransk giljotin. 
St. Joseph's Cathedral 
Utsikt över sjön där vi satt och läste i förmiddags. I sjöns mitt syns Thap Rua, sköldpaddstornet, som är en välkänd symbol för Hanoi. 

KOMMENTARER:

  • p säger:
    2014-10-20 | 15:44:42

    ser trevligt ut, men kanske inte under andra omständigheter.. skojar ser inte direkt inbjudande ut att bli inspärrad där.. härligt köpcenter.. mås å gott

    Svar: Haha nej precis, där vill man verkligen inte sitta. De har förresten rivit mer än hälften av fängelset för att skapa plats åt några nya torn... Det var ett enormt köpcentrum, allt var underjorden och det ovanför var ett gym plus lägenheter! :)
    Eric Bornestav

  • Emilia säger:
    2014-10-20 | 18:59:37

    Gud va mycket roligt och intressant ni får upptäcka!! Ni ligger ju verkligen inte på latsidan utan hittar på saker hela tiden! Grymt kul att läsa er blogg, ni är båda så duktiga på att skriva.

    Svar: Haha nej, det är en hel del att insupa, men vi njuter till fullo! Tyvärr går solen ner så tidigt så man har inte allt för många timmar som man kan vara ute på vift! Tack! 😚
    Eric Bornestav

  • Kattis säger:
    2014-10-20 | 19:29:13

    O vilken spännande läsning, tänk att ni får se allt detta, kramizar😀

    Svar: Tack! :) ja det är verkligen mäktigt! Kram!
    Eric Bornestav

  • Veronica säger:
    2014-10-20 | 22:57:53

    Hej kära ni! Nu är det läggdags i Sverige, tidig morgon hos er. Ni är fantastiska resenärer och verkar nyttja er tid på ett bra sätt 😊 Nu har jag läst ut Sigge Eklunds bok. Mycket bra! Ser fram emot att diskutera denna när vi ses. Det är några frågetecken som behöver redas ut. Puss och kram från andra sidan jordklotet 🌍

    Svar: Så galet det är med tiderna, och våra nätter känns så korta, samtidigt som era dagar går desto saktare! Även om det bara känns så, så klart. Kul att du gillade boken, men visst är den lite skum, eller som du säger, det finns en del frågetecken. Ska bli kul att diskutera den med dig sen! Ha det bäst! Puss och kram!
    Eric Bornestav

  • mamma Birgitta säger:
    2014-10-21 | 01:05:20

    Lika njutbar läsning som vanligt :-)

    Dock läskigt med fängelsegångarna, Fy för s....an för de som hamnade där. Måste varit fruktansvärt.

    Gött att ni gjorde lite shoppingfynd :-)

    Ha det allra finaste <3

    Svar: Vad roligt att du tycker det! :) ja det var verkligen inte så mysiga celler, man ska vara glad att man lever på 2000-talet! Puss
    Eric Bornestav

Kommentera inlägget här: